TESKOMB GENEL BAŞKANI ABDULKADİR AKGÜL " HERTÜRLÜ FELAKETTE ESNAF VE SANATKARIN YANINDA OLDUK"

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, "Her türlü felakette esnaf ve sanatkarın yanında olduk" dedi.
 
"Bugüne kadar Türkiye'nin neresinde olursa olsun esnaf ve sanatkarımızın mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldık"
 
Akgül, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) toplantı salonunda düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan olayların esnaf ve sanatkarlar üzerindeki etkisini en iyi bilenin yine esnaf olduğunu, durumu yerinde görebilmek ve tespit edebilmek için kente geldiğini söyledi.
 
Akgül, Suriye'ye sınır iller Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te esnaf ve sanatkarların durumunu yakından görebilmek için toplantılar yaptıklarını anımsattı.
 
Suriye'de yaşanan olayların uzamasının esnaf ve sanatkarları derinden etkilemeye başladığını belirten Akgül, şöyle konuştu:
 
"Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile hükümet nezdinde esnafın sorunları ve buna yönelik çarelerini ararken bizim esnaf ve kefalet kooperatifleri daha büyük sınıntılar görmeye başladı. Çünkü esnaf ve sanatkarlar etkilendiği zaman almış oldukları krediler tekrar geri dönmemeye başlıyor. Bu durum da her tarafı etkiliyor. Halk Bankası ile esnaf ve sanatkarın bankası olması dolayısıyla et ve tırnak gibiyiz. Bu sorunları hep birlikte konuşarak hep beraber üstesinden geleceğiz. Her türlü felakette esnaf ve sanatkarın yanında olduk. Bugüne kadar Türkiye'nin neresinde olursa olsun esnaf ve sanatkarımızın mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldık."
 
Akgül, esnaf ve sanatkarlarla ilgili tüm kredilerin bir yıl süreyle ertelendiğini bu durumun da kendilerini çok büyük kolaylık sağladığını, ancak bir yılın ardından ikinci taksitlerin istenmesinin esnaflar için yeni bir sıkıntı oluşturduğunu ifade etti.
 
Kredi ve diğer esnaf sorunlarının Halk Bankası ve ilgili bakanlıklarla görüşüldüğünü ve bu konulara çözümler üretmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Akgül, "Hatay'da neler yapabiliriz en iyi bilen sizlersiniz, işin içinde olanlar sizsiniz, bunu yerinde görebilmek ve tespit edebilmek için buraya geldik. Esnaf ve sanatkarlar için ne yapmamız gerekirse onu yapacağız" diye konuştu.
 
Akgül, esnaf ve sanatkar temsilcilerinin taleplerini dinledikten sonra, yaşanan sorunların çözümü konusunda hafta içinde Kırşehir'de toplantı yaptıklarını bölge illerinde yaşanan sınıntıların en aza indirilmesi için somut adımların atılacağını söyledi.
 
Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel de, Hatay'daki potansiyelin farkında olduklarını ve Halk Bankası olarak 1 milyar liraya yakın Hatay'a kredi verdiklerini söyledi.
 
Hatay'da direk olarak esnaf ve sanatkarlara verilen kredilerin ise 250 milyon lirayı bulduğunu anlatan Tansel, yıl sonuna kadar esnaftan gelen kredi taleplerinde yüzde 23'lük artış gerçekleştiğini, bunun da Hatay esnafından gelen her talebi karşılandığı anlamına geldiğini ifade etti.
 
Tansel, kredi alımlarında 6 aylık ertelemenin yapılabileceğini, taksitlerin de buna göre ayarlanabileceğini, bunun yanında 5 yıllık vadenin de Hatay esnafı için uygulanabileceğini kaydetti.
 
Akgül ve beraberindeki heyet HESOB'ta düzenlenen toplantının ardından Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i makamında ziyaret etti.
 
Ziyaretlerde Akgül'e TESKOMB Genel Başkan Vekili Bahri Şallı, Halk Bankası Esnaf Daire Başkanı Ahmet Erdoğan ve bazı oda başkanları eşlik etti.

 

TARİH: 27.09.2012 20:49:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr