Esnaf ve sanatkarımız bu sene 10,3 milyar lira kredi kullanır..

 

 
Esnaf ve sanatkarımız bu sene 10,3 milyar lira kredi kullanır
 
 
 
 
 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarın kredi kullanımını artırma adına bütçeye 513 milyon 901 bin TL kaynak tahsis edildiğini bildirirken, "Bu ödeneğin tamamından 2013 içinde yararlanılması halinde esnaf ve sanatkârın kullanacağı toplam kredi hacmi 10,3 milyar lirayı bulur." dedi.
 
 
   Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri'nce kullandırılan kredilerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 8 milyonu aşkın kooperatif ortağına hizmet sunduğuna işaret eden Yazıcı, şunları aktardı:
 
"Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kanalı ile küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkârların kredi ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları bu kooperatifler esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan tanımaktadır. Ekonominin kılcal damarları olarak adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler ile karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını mümkün kılıyor." 
 
Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın kredi kullanabilmeleri için bankaya kefalet verdiğini dile getiren Yazıcı, "Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faizi ile bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin Bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir." dedi.
 
 
KÜÇÜK İŞLETMELERE FİNANSMAN SAĞLAMA REKORU
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012 bütçesine konulan toplam 392 milyon 393 bin lira ödenekle küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını uygun faizli kredilerle karşılandığını kaydetti.
 
2002-2012 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 850 bin küçük işletme, esnaf ve sanatkârın uygun faizli kredi imkânından yararlandığını duyuran Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
 
"Bakanlığımız kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı bu kredilerle ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarkları döndürülmektedir. Bugün itibariyle Türkiye'nin 81 ilinde kurduğumuz bin 9 Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile bu hizmetler sunulmaktadır. 28 Şubat 2013 itibariyle söz konusu kooperatiflerden 826 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır. Bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu göstermektedir. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 28 Şubat 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 260 binlere yaklaşmıştır.
 
   Kooperatifler aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi 7,2 milyar TL gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır. Evet kooperatif kefalet sistemi çarkları döndürüyor."
 
 
   Hayati Yazıcı, hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkâra verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis ettiğimiz kaynakları sürekli artırdıklarını belirtirken "2013 bütçesinde de kaynak miktarını rekor seviyede artırdık. Kredi Kefalet Kooperatifleri kanalı ile kredi kullandırmak amacıyla 2013 bütçesine 513 milyon 901 bin TL'lik rekor bir kaynak tahsis edilmiştir. Bu ödeneğin tamamından 2013 içinde yararlanılması halinde küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın 2013 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. ifadelerini kullandı.

 

TARİH: 13.03.2013 15:58:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr