KADIN EMEĞİNİ SATALIM DİYE ESNAF'A ZARAR VEREMEYİZ

 

Kent Konseyi 2010 yılı son toplantısındaKadınların ticari alanda var olmalarını sağlamak ve kendi emeklerini pazarlayabilecekleri alanlar oluşturabilmek adına yapılacak çalışmalar görüşüldü.

Kent konseyine sunulan ikinci gündem maddesinde ise kadının el emeğinin değerlendirilebileceği bir sokak oluşturulması talep edildi. Kadın Meclisi Başkanı Selma Demirelli Ramazan sokağını örnek göstererek “Örneğin Düzce'de bir ramazan sokağı kuruldu. Çok beğenildi ve esnaflarda bir ay içerisinde burada güzel satış yaptı. Böyle bir yapı haftada bir bayanlar için oluşturulursa bizde el emeklerimizi buralara sergileme ve satma imkanı buluruz. Örneğin Asar deresi kenarı bizim için ideal olabilir” dedi.

Şehrin ana caddelerinde kurulacak bu tür bir sokağın esnafa zarar verebileceğini savunan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı şunları söyledi: “Kadınların el emeklerini sergilemelerini destekliyoruz. Ancak bu tarz bir faaliyet ana caddelerde yapılırsa esnaflarımızı etkileye bilir. Esnaflarımız yaptıkları ticari faaliyet karşılığında vergi ve kira ödüyorken böyle bir yapıya izin verilmesi sıkıntı yaratabilir. Esnaflarımızı da düşünmek zorundayız. Ayrıca sokakta ticaret özendirilmemeli. Bugün kadınlar için yapılan pozitif ayrımı yarın engelliler veya gençlerde isteyebilir. Dolayısıyla bunu esnafımıza zarar verecek şekilde hayata geçirmemek lazım”

Belediye Başkanı İsmail Bayram  ise kaldırım işgalinden şikayet ederken ana caddelerde bu tür bir ticari faaliyete imkan sağlamanın mümkün olmayacağına dikkat çekerek “Ertan Taşlı Başkanımızın söyledikleri doğrudur Belediyenin bu tür bir ticari yapılanmaya destek vermesi doğru olmaz. Ramazan sokağı geçici bir sosyal faaliyetti. Bunun bir halk pazarı şeklinde yapılması da mümkün değil çünkü pazaryerlerimiz var. Esnaf arkadaşlarımız belediyeye yaptıkları belli bir miktar ödeme neticesinde pazaryerlerinde faaliyetlerini sürdürüyorlar.”dedi.

Son olarak marka olabilecek ürünlerin üretimi noktasında destek istendi. Buna karşılık Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı hanımlara uygun şartlarda kredi desteği sağlayabileceklerini belirterek “Marka ürünlerin patentinin alınması ve üretilmesi noktasında Esnaf olmaları halinde kadınlarımıza destek verebiliriz. Ancak hanımların bir araya gelip kurumsal bir yapı oluşturması lazım. Vergi kaydı ve Esnaf odası kayıdı yaptırmaları halinde bize başvururlarsa Devletimizin desteklediği Esnaf Kefalet Kooperatifleri  aracılığıyla kullandırılan krediden faydalanabilirler. Çünkü kredi kullananlara Devletimiz kullandığı kredi faizinin %50’sini ödeyerek destek olmaktadır. Bu yüzdende Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan krediler her zaman gunun koşullarının altındadır” şeklinde açıklama yaptı.

TARİH: 15.02.2012 12:51:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr