BU HÜKÜMETİN ESNAF CAMİASINA COK İYİ YAKLAŞIMLARI VAR

 

Düzce Esnaf ve Sanatkaralar Odası, yerel esnafların en büyük sorunu haline gelen büyük marketlerle ilgili isteğinde ısrarlı.
 
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı,“Yetkililere sesleniyorum. Bu marketlere bir sınırlandırma getirsin. Haksız rekabeti önleyin. Zenginlere verilen maddi destekler esnaflara da verilsin. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Biz devletin parasıyla kurulmadık” dedi.
 
DÜZCE  Esnaf  ve  Sanatkarlar Odaları Birliği ( DESOB), esnaflarımızın bin yıllık ahilikten gelen örfü ve adetleri olduğunu ve  müşterileri veli nimeti olarak gördüklerini hatırlattı. “Bir sokakta bulunan esnaf o sokağın aynası gibidir” diyen  Birlik Başkanı Mustafa Kayıkçı, büyük marketlerin esnafları güç duruma soktuğunu vurguladı.
Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, esnaf camiasından 25 milyon kişinin geçim sağladığını ve bu zamana kadar hükümetlerle ters düşen camianın bu dönemden umutlu olduğunu söyledi.
 
Esnaf camiasının hem ülke ekonomisine katkı sunduğunu hem de birçok kişinin bu camiadan faydalandığını belirten Mustafa Kayıkçı, "Bugün bakın milyarderlerin devlete olan borcu ile esnafın borcunu karşılaştırın. Esnafın çok cüzi bir borcu vardır. Esnafın geriye dönük kaybolan borçlarına bir bakın çok cüzi bir miktar vardır. Bugün ortalama 2,5 milyon esnaf var ülkemizde. Devlete en çok vergiyi ödeyen de yine esnaftır.
 
Hiç vergi ödemediğimizi bile düşünseniz bugün 2,5 milyon esnaf 25 milyon kişinin aşını ekmeğini ve sosyal güvencesini sağlıyor. Bir fabrikada 500 kişinin üzerinde işçi çalıştığı zaman Başbakan açılışını yapıyor. Burada görünmeyen bir fabrika var. Siz bu fabrikayı göz ardı edebilir misiniz? Siz bugün 25 milyon insanın yedirip içirip barınmasını ve sosyal güvencesini sağlayan bir kesimi göz ardı edemezsiniz" dedi.
 
Son dönemde mevcut hükümet ile esnaf camiasının diyalogunun çok iyi seyrettiğini ifade eden Kayıkçı, "Bu hükümetin esnaf camiasına çok iyi yaklaşımları var. Esnaf ve sanatkarlar konfederasyonunun son yapılanmasıyla esnaf ve sanatkarlar çok büyük bir yol aldı. Bu zamana kadar esnaf ve sanatkar camiası hükümetlerle hep karşı karşıyaydı. Ve bu zamana kadar elimizdeki her şeyi kaybetmişiz. Yani bu zamana kadar bizimle hükümetler arasında bir Berlin duvarı kurulmuş. Bugün Dolmabahçe Sarayında esnafa bir yol haritası çizildi. Bugüne kadar esnafın bir yol haritası yoktu. Ne yapacak, nereye gidecek, nerede duracak diye. Bu diyaloglarından dolayı ben Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetimiz, bakanlar ve başta Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederi" diye konuştu.
 
Esnafın sorunlarına değinen Kayıkçı, şunları söyledi: “Ahilik bin yıllık bir gelenektir. Esnaflarımızın örfü ve adeti vardır. Müşterilerini veli nimeti olarak görürler. Bir sokakta bulunan esnaf o sokağın aynası gibidir. En küçük örnek olarak gece geç saatlerde baktığınızda bir esnafın ışığı yanar birde devlet kurumlarının ışıkları yanar. Ahilik kültürünün okullarda bile ders olarak gösterilmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlar camiası baba ocağıdır. Sanayicinin tüccarın yetiştiği yerdir. Esnaf camiası bir mekteptir. İnsanları yetiştiririz ve yukarılara göndeririz. Ama bizim tek istediğimiz ahlaklarının düzgün olması, insanları kandırmaması. Esnaf ve sanatkarlar camiası çok büyük bir camiadır. Yetkililere sesleniyorum.
 
Bu marketlere bir sınırlandırma getirsin. Haksız rekabeti önleyin. Zenginlere verilen maddi destekler esnaflara da verilsin. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Biz devletin parasıyla kurulmadık. Kendi öz sermayemizle kurulduk. Asla ve asla devletin malı deniz anlayışında da bulunmamışız. Bizler devletin malı bey tül yetim hakkıdır diye düşünmüşüz. Devlete olan borcumuzu kendi çocuğumuzun nafakasından kesip götürüp yatırmışız."
 
Kredi kartı kullanımlarına da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Kayıkçı, şöyle devam etti:
 
"Bugün 1000 TL'ye çalışan bir kişiye maaşının üç katı kredi kartı veriliyor. 10 tane banka bu adama kredi kartı verdiğinde bu adam nasıl kredi kartı borcunun altından kalkacak. Yazıktır. Çok aileler yıkıldı. Herkes biliyor. Çok intiharlar oldu bu borçların üzerine. Buna bir sınırlandırma getirilmeli. Bir banka bir kişiye kredi kartı veriyorsa diğer banka vermesin. Adamın maaşına baksın."
TARİH: 16.02.2012 12:52:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr