VAN ERCİŞTE ESNAFLAR İŞ BAŞI YAPTI

 

Van ve Erciş 23 Ekim tarihinde 7.2'lik depremle sarsıldı. Depremde birçok insan yaşamını yitirdi. Onlarca bina ise yerle bir oldu. Birçok dükkânın kullanılmaz hale geldiği Erciş'te esnaf iş başı yaptı.

Kar yağışının ardından havaların ısınmasıyla birlikte depremzede Ercişlilerin günlük yaşamı da normale dönmeye başladı. Bazı vatandaşlar, sokakta açtıkları tezgahlarda satış yaptı.

Erciş esnafı, depremde hasar gören dükkanlarının kepenklerini sabahın ilk ışıklarıyla açıyor. Alışveriş çok olmasa da esnaf, halka hizmet vermek için dükkanında hizmet veriyor. Peynirci Polat Seçkin de bunlardan biri.

İnsanların ihtiyaçlarının yardım kuruluşları tarafından karşılandığını belirten Seçkin, "Alışverişten bir beklentimiz yok. Depremin üzerimizde bıraktığı olumsuzlukları unutmak için çabalıyoruz. Müşterilerimiz yok değil, eskiden 2 kilo peynir alan şimdi yarım kilo alıyor." şeklinde konuştu.


Kışın başlamasıyla Erciş'te en çok ihtiyaç duyulan malzemelerin başında soba geliyor. Taner Bulut, soba, ısıtıcı ve ev gereçleri satan bir dükkânın sahibi. Bulut, 7.2'lik depremden kısa süre haytın normale döndüğünü ancak Van'da meydana gelen 5.6 şiddetindeki depremin insanları tedirgin ettiğini ifade etti. Artçıların azaldığını söylene Bulut, "İnsanların ısınma ihtiyacını karşılamak için iş başı yaptık." diye konuştu.

Ekmek Fırını olan Fatih Bedir ise yaklaşık 20 gündür insanlara ekmek pişiriyor. Fırınlarında çatlaklar olduğunu ifade eden Bedir, "Kullanılabilirlik izni aldık ama yine de endişeleniyoruz. İnsanların ekmek ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Çünkü hayat devam ediyor." dedi. Ercişli Nurettin Canbey, evde hazırladıkları yoğurtları kaplara koyarak sokakta açtığı işportada satıyor.

Depremin unutmak istediklerini söyleyen Canbey, çarşı pazarın hareketlenmesiyle şehirde oluşan olumsuz havanın dağılmasını sağladığını kaydetti. Kahvede oturup arkadaşıyla çay içen vatandaş Zeki Güneş, hem güzel havanın tadını çıkardıklarını hem de dertleştiklerini ifade ediyor.

Ekmek Fırını olan Fatih Bedir ise yaklaşık 20 gündür insanlara ekmek pişiriyor. Fırınlarında çatlaklar olduğunu ifade eden Bedir, "Kullanılabilirlik izni aldık ama yine de endişeleniyoruz. İnsanların ekmek ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Çünkü hayat devam ediyor." dedi. Ercişli Nurettin Canbey, evde hazırladıkları yoğurtları kaplara koyarak sokakta açtığı işportada satıyor. Depremin unutmak istediklerini söyleyen Canbey, çarşı pazarın hareketlenmesiyle şehirde oluşan olumsuz havanın dağılmasını sağladığını kaydetti. Kahvede oturup arkadaşıyla çay içen vatandaş Zeki Güneş, hem güzel havanın tadını çıkardıklarını hem de dertleştiklerini ifade ediyor.

TARİH: 19.02.2012 12:56:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr