AHİLİK HAFTASI

 

Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri, bu yıl 19-25 Eylül tarihleri arasında, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde düzenlenerek gerçekleştirildi.
 
Ahilik Nedir? Yalın anlamıyla Ahi 'kardeşim' demektir. Ahilik felsefesi, 13'üncü yüzyıldan itibaren Anadolu'da topluma sanat ve meslek alanında yön veren, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitime esas alan öğretileri içermektedir.
 
Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.
 
Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır.
 
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran Hazretlerine Ahi Baba da denir Düzce'de Ahilik haftası kutlandı. Her yıl geleneksel olarak 19-26 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası Düzce'de de kutlanıyor.
 
Esnaf bayramı olarak da bilinen Ahilik Kültürü Haftası esnaf odaları tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başladı. Anıtpark’ta yapılan törende konuşan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Bu güzel ve onur verici geleneğimizin gelecek kuşaklara gençliğimize çok iyi anlatılması kuşkusuz hepimizin en başta gelen görevleridir.” dedi.
 
Anadolu Selçuklu Devleti’nde ekonomik ve sosyal hayatın ahlak kuralları çerçevesinde düzenlenmesi amacıyla Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik teşkilatı, esnaf odaları tarafından her yıl 19-25 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor.
 
Düzce’de bu yıl yedincisi düzenlenen Ahilik Haftası Etkinlikleri çerçevesinde İş kıyafetleri giymiş esnaflar ve öğrenciler, ellerinde bayrak ve flamalarıyla Belediye Bandosu eşliğinde Düzce Belediyesi önünden Anıtpark’a kadar yürüdü
 
Anıt parkta düzenlenen törene Düzce Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcıları Erdoğan Ülker Ve Atila Durmuş, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Esnaf Sanatkar Kredi Kefalet Odası Başkanı Ertan Taşlı, daire müdürleri, Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile kalabalık bir esnaf topluluğu katıldı.
 
Anıtpark’taki tören Atatürk Anıtı’na çelenk koymasının ardından yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
 
Törende konuşma yapan Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Türk Esnaf ve sanatkârları olarak görkemli geçmişlerinden gurur duyduklarını ifade ederek geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının en büyük görevleri olduğunu söyledi.
 
Mustafa Kayıkçı “ Ahilik din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören böylece milli bütünlüğü ve ekonominin temellerini kuran sosyal bir modeldir. Onun içindir ki ahilik akılcılıktır, çağdaşlıktır diyoruz. Türk esnaf ve sanatkârları olarak böylesi köklü görkemli geçmişimizle gurur duyuyoruz. Bu güzel ve onur verici geleneğimizin gelecek kuşaklara gençliğimize çok iyi anlatılması kuşkusuz hepimizin en başta gelen görevleridir.” dedi.
 
Mustafa Kayıkçı’nın konuşmasının ardından yılın ve ilin ahisi seçilen Şevki Pehlivan’a, en genç ahi seçilen İsmail Öztürk’e ve örnek bayan ahi seçilen Ayla Karslıoğlu’na Vali Vasip Şahin tarafından plaket verildi.
 
Daha sonra Belediye Başkanı İsmail Bayram da yıl boyunca başarılı olan esnaf odaları üyelerine plaket taktim etti. Tören daha sonra protokol üyelerinin esnaf standlarını gezmeleri ile devam etti.İlk gün etkinlikleri Ahi pilavı dağıtımıyla son buldu.
TARİH: 5.02.2012 13:15:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr