KURBANLIKLARDA BULAŞICI VE SALGIN HASTALIK UYARISI

 

Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Ünal, Kurban Bayramı öncesinde hayvan sahipleri ve vatandaşları olası salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı.
 
Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Ayhan Ünal, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle fazlalaşan hayvan hareketliliği ile birlikte bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskinin de arttığını söyledi. Kurban satış ve hareketliliği ile ilgili kararlarını şöyle anlattı:
 
“Kurbanlık hayvanların İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen satış yerlerinde alınıp satılacak. İl ve ilçeler arası kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için ‘2011/06 sayılı Hayvan Hareketleri Genelgesi’ hükümleri uygulanacak. İlimizden çevre il ve ilçelere yapılacak olan kurbanlık hayvan sevklerinde, bağlı bulunduğu muhtarlık veya belediyeden menşe şahadetnamesini alan hayvan yetiştiricilerinin bu belgeleri il yada ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde Veteriner Sağlık Raporuna çevirmek suretiyle hayvanlarını sevk edebilecekler.
 
Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerinde Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 25/02/2010 tarih ve 2010/7 sayılı genelgesinde belirtilen şartları yerine getiren yetiştiricimiz bulunmadığından Trakya bölgesine hayvan sevki yapılmayacak. İstanbul ilinin Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkleri 21 Ekim 2011 tarihinde başlayacak olup, bu tarihten önce sevk yapılmayacak. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından Emniyet ve Jandarma teşkilatları tarafından kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen kontrol ve denetimlerin sayısının artırılarak raporlu veya raporsuz tüm hayvan sevklerinin kontrol edilecek. Ayrıca belgelerindeki özelliklere uymayan hayvanları kaçak olarak sevk edenler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacak.” Ayhan Ünal, komisyonun kurban satış yerleri ve kesimleri ile ilgili kararları ise şöyle açıkladı:
 
“Kurbanlık hayvan satış yerlerinin her gün sabah ve akşam olmak üzere temizlik ve dezenfeksiyonun ilgili belediyelerce yapılıp, bu yerlerin resmi veteriner hekimlerce yapılan kontrol ve denetimlerinin sıklaştırılarak vatandaşlara aydınlatıcı bilgiler verilecek. Kurbanlık hayvan kesimlerinin şehirde Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen yerlerde ve köylerde vatandaşların kendi bahçesinde yapılacak. Park, cadde, sokak gibi kamuya açık alanlar da kurbanlık hayvan kesimi yasak olacak. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi gerekecek. Gerekli önlemlerin belediyeler tarafından alınacak.
 
Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organ ve artıkların kedi ve köpeklere verilmemesi ve uygun şekilde hazırlanan derin çukurlara gömülerek imhasının sağlanması yönünde vatandaşlar, belediye ve tarım müdürlüklerince bilgilendirilecek.”
ayhan Ünal, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak küpesi ve pasaportlarının köy ve mahallelerde muhtarlar aracılığıyla, il ve ilçe merkezlerinde ise belediye ekipleri ve muhtarlıklarca toplanacağını, toplanan küpe ve pasaportların Kurban Bayramını müteakip İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilerek, TÜRKVET veri tabanından düşümlerinin yapılacağını da sözlerine ekledi.
 
Ünal, gerekli uyarıları dikkate almayanlar hakkında 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. ve 42. maddeleri, Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi ile Türk Ceza Kanununun 177. ve 265. maddeleri uyarınca takibat yapılacağını belirterek, kararlara uymayanların ilgili kurumlara ihbar edilmesini istedi.
TARİH: 9.02.2012 02:20:00
KAYNAK: DESKKOP - Düzce Esnaf ve Sanarlar Kredi Kefalet Kooperatifi - www.deskkop.org.tr